top of page

Shinrin-yoku: Skogbading

Oppdatert: 16. feb. 2022

Shinrin-yoku er et fenomen som ble introdusert av japanske myndigheter i 1982 med hensikt å skape en naturlig medisin for velvære blant den japanske befolkningen. Denne medisinen skulle være tilgjengelig for mennesker i alle aldre, fri for bivirkninger og uten mulighet for overdose. Tvert imot ble hyppig bruk oppfordret. Direkte oversatt betyr shinrin-yoku «Skogbading» eller å «bade i skogens atmosfære».Skogbading, som ikke må forveksles med bading i kalde tjern eller myrer, minner mye om det naturlige friluftslivet vi i Norge er så heldige og har som en del av vår kultur. Takket være allemannsretten kan vi fritt gå turer i fjellet, sole oss på stranda, plukke bær i skogen og fiske i marka. I motsetning til vanlig friluftsliv, er skogbading en mer bevisst tilnærming til sin egen tilstedeværelse i naturen, der man bruker sansene aktivt til å ta inn stemningen og energien fra omgivelsene.


Aldri i menneskets historie har vi vært så frakoblet den naturlige verden som vi er i dag. Urbanisering og teknologi holder oss mer innendørs enn noen gang, og vår mentale og fysiske helse betaler prisen for det. Høyt kortisolnivå, dårligere immunforsvar, humørsvingninger, høyt blodtrykk og dårlig konsentrasjonsevne er alle konsekvenser av for mye tid unna naturen. Forsøk gjort av verdens ledende forsker på skogmedisin, Dr. Quing Li, viste at forsøkspersonene som tok i bruk skogbading i sin rutine ukentlig, hadde reduserte stressnivå, lavere puls, lavere blodtrykk og mindre følelse av depresjon, angst, forvirring og tretthet.


Så, hvordan gå man frem når man ønsker å utforske disse helsefordelene naturen kan gi oss? Prosessen er enkel: Gå ut i naturen, legg fra deg telefon og kamera, og hengi deg til naturen. Målet er å vandre sakte, uten et spesifikt endepunkt. La kroppen din lede deg. Lytt til hvor den ønsker å ta deg med. Ta deg god tid. Det betyr ingenting om du ikke kommer noe sted. Du skal ikke noe sted. Du nyter naturens lyder, lukter og skue, og du tar det til deg.


Nøkkelen til å låse opp naturens krefter ligger i våre fem sanser. Slipp naturen inn gjennom øyne, nese, ører, munn, hender og føtter. Lytt til bekken som renner, fuglene som kvitrer og den lette brisen som risler i trærne. Sol deg i de solstrålene som filtreres gjennom trærne, og føl hvordan energilagrene dine fylles. Ta på et tre, ligg i den myke mosen, dypp tærne i en liten pytt. Kjenn duften av skogen og smak på den ferske luften med dype åndedrag. Du kommer nå inn i en ny sinnstilstand, og du har krysset broen til lykke.


Skogbading har ingen spesifikk metode som fungerer for alle. Det er en individuell form for terapi der du må kjenne etter hva som passer best for deg. Hvis du elsker lukten av grantrær, vil du få mest ut av skogbadingen hvis du befinner deg i et miljø fult av grantrær. Kanskje du har en turplass som minner deg om barndommen din, eller at du finner ro i nærheten av rennende vann. Uansett hva det er som fungerer for deg, hengi deg til det. Skogbading trenger heller ikke finne sted dypt inne i skogen. Effekten av skogbading kan oppleves overalt. Om det er i hagen, en lokal park eller dypt inne i Krokskogen. I sol, regn, snø, varme eller kulde. Finn et sted med trær og gi slipp.

54 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page