top of page

Naturlig luftrensing: NASA-studier avslører planters effekt på innemiljøet

Oppdatert: 15. nov. 2023

Gjennom studiene som nevnt under får vi innsikt i planters effekt på innemiljøet. De viser at planter har evnen til å rense luften ved å fjerne skadelige kjemikalier og partikler. Dette har betydelige fordeler for vår helse og velvære, inkludert bedre luftkvalitet og redusert risiko for luftveisproblemer. Ved å inkludere planter i våre innemiljøer kan vi skape sunnere og mer behagelige rom å leve og arbeide i.Studiene utført av NASA


Vi har alle hørt uttrykket "kom deg ut i naturen" og følt den forfriskende effekten av å være omgitt av grønne omgivelser. Men visste du at det faktisk er vitenskapelig bevist at planter har en betydelig innvirkning på vår helse og velvære? I dagens blogginnlegg skal vi dykke ned i spennende forskning fra NASA som underbygger hvorfor det er så viktig å være i nærheten av planter. Vi vil utforske tre forskningsartikler, deres funn om hvordan planter kan forbedre innendørs miljøer og hvordan dette har potensiale til å transformere vår helse på en positiv måte. Studiene under en en av flere grunner til at vi i Greenspot ikke kan snakke nok om planters effekt på innemiljøetStudie 1: "Interior landscape plants for indoor air pollution abatement" av Wolverton, B.C., Johnson, A., & Bounds, K. (1989):


I denne banebrytende studien undersøkte forskerne potensialet til innendørs planter for å redusere luftforurensning. De utførte forsøk med ulike planter og fant ut at visse plantearter hadde evnen til å fjerne skadelige kjemikalier som formaldehyd, benzen og toluen fra luften. Disse kjemikaliene er vanligvis tilstede i innemiljøet på grunn av utslipp fra møbler, tepper, maling og rengjøringsprodukter. Resultatene av studien viste at visse planter var svært effektive i å rense luften og redusere nivåene av disse skadelige forbindelsene.


Studie 2: "Plants and soil microorganisms: Removal of formaldehyde, xylene, and ammonia from the indoor environment" av Wolverton, B.C., & Wolverton, J.D. (1993)


I denne oppfølgingsstudien undersøkte forskerne samspillet mellom planter og jordmikroorganismer når det gjelder luftrensing i innendørs miljøer. De fant ut at både planter og mikroorganismer samarbeidet for å fjerne skadelige forbindelser som formaldehyd, xylene og ammoniakk fra luften. Resultatene understreker viktigheten av et balansert økosystem i jorden for å forbedre luftkvaliteten. Ved å ha sunn og næringsrik jord, bidrar vi til å skape et ideelt miljø for både planter og mikroorganismer, som deretter kan samarbeide om å rense luften rundt oss.Studie 3: "Interactions between indoor plants and dust particles: An experimental study" av Burchett, M.D., Torpy, F.R., Brennan, J.M., & Craig, A. (2010)


Denne studien fokuserer på den overraskende effekten av planter på støvpartikler i innendørs miljøer. Forskerne utførte eksperimenter for å undersøke hvordan planter interagerer med og reduserer mengden av støvpartikler i luften. Resultatene viste at planter har en bemerkelsesverdig evne til å fange støvpartikler på bladene, noe som bidrar til å forbedre luftkvaliteten. Denne mekanismen kan være spesielt gunstig for personer med allergier eller luftveisproblemer, da den bidrar til å redusere mengden av potensielt irriterende støv i innemiljøet.44 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page