top of page

Hvordan forbedre luftkvaliteten innendørs

Vi sier alltid at vi mennesker har blitt moderne huleboere, og vi bruker hele 90% av tiden vår innendørs. Dette kan føre til en rekke helseplager som stress, irritasjon i øyne, nese og hals, kløe, angst, depresjon, hodepine og mye mer. Den åpenbare løsningen for å redusere disse helseplagene vil være å finne tilbake til de miljøene vi mennesker er ment å være, nemlig utendørs i kontakt med naturen. Vi lever en travel livsstil, så å øke tiden brukt i naturen er ikke alltid like lett. Vi har derfor skjønt at den nest beste muligheten vi har til å gjenoppta kontakten vi må ha med naturen, er å ta naturen inn til der vi befinner oss. Denne artikkelen skal vise fem enkle måter å forbedre kvaliteten på luften vi omringer oss med i hjemmene våre, på arbeidsplassen vår og alle andre steder der vi tilbringer tid innendørs.Årsak:

Å fatte riktige tiltak vil være mye vanskeligere om vi ikke har definert årsaken til problemet. Vi er derfor nødt til å se på diverse ting i lokalet som kan forårsake dårlig luftkvalitet, og fjerne/redusere bruken av disse. De vanligste årsakene til dårlig luftkvalitet inne er:


· Biologiske midler: Mugg, støvmidd, dander (flass) fra kjæledyr, diverse virus og bakterier og pollen

· Høyt parfymerte rengjøringsprodukter

· Skadelige gasser som CO og NO2 fra stekeovn eller peis

· Tobakksrøyk fra sigaretterDe nevnte årsakene er ofte usynlige og dermed svært vanskelige å legge merke til. Forebygging av problemet er derfor essensielt, men dersom du ikke har visst noe om dette før du leser denne artikkelen har jeg laget en liste med vanlige symptomer som kan antyde at luftkvaliteten der du befinner deg ikke er optimal:


· Hodepine eller svimmelhet

· Allergi- eller astmaanfall

· Sykdom

· Utmattelse

· Bihule- eller luftveisproblemerJa, det kan være skummelt å ha usynlige fiender i ditt eget hjem, men frykt ikke! Det er heldigvis en rekke enkle måter å forbedre kvaliteten på luften innendørs, og vi skal drøfte flere av dem her.1. Bruk ikke-giftige husholdningsprodukter


Dessverre inneholder mange husholdningsprodukter sterke kjemikalier, inkludert formaldehyd og ammoniakk, som er skadelige å inhalere. Når man sprayer disse rensingstypene rundt i huset, så ja, de vil hjelpe å drepe bakteriene direkte på flaten man sprayer, men det vil også øke giftigheten i området.


Et tryggere alternativ vil være å kjøpe ikke-giftige produkter, som for eksempel produkter som er plantebasert eller produkter uten blekemiddel. For å fremme et grønt og bærekraftig hjem kan du også lage dine egne husholdningsprodukter. Vanlige ingredienser her er bakepulver og eddik, som begge er naturlige desinfeksjonsmidler og luktfjernere som er trygge å bruke rundt barn og kjæledyr.2. Planlegg regelmessig vasking og vedlikehold


Ved å aktivt forebygge dårlig luftkvalitet er det enda lettere å oppnå suksess. Sørg for å sette opp en plan for vaskerutiner og tidspunkter, og hold styr på regelmessig vedlikehold av hvitevarene dine. Ved å gjøre dette er du alltid ett steg foran mugg, bakterier og støv, som alle bidrar til dårligere inneklima. Noen årlige gjøremål vil være:


· Utskifting av luftfiltre

· Tepperens

· Rør- og avløpsinspeksjon

· Rense luftventiler

· Regelmessig stell av kjæledyr

· Vask og rens av sengetøy og møbelrens

· Grundig vask av stue, kjøkken, soverom og bad


3. Kjøp en luftrenser

De sterke filtrene i en luftrenser fjerner flere partikler og odør i luften enn vanlige filtre, og hjelper med renere, friskere luft i ditt hjem. Du kan finne luftrensere i en bred rekkevidde av størrelser og priser fra produsenter som Electrolux, Phillips, Blueair, Xiaomi, eller Dyson.


Du finner luftrenseren som passer deg best ved å gjøre enkel research på sider som Prisguiden.no der du kan sammenligne pris, funksjonalitet, lagerstatus, kundeomtaler, og mer.
4. Sørg for skikkelig ventilasjon


Det er essensielt å sørge for at rommene i hjemmet ditt er skikkelig ventilert. Eksempelvis vil baderoms-og ovnsvifter redusere mengden gasser og fuktighet i luften fra matlaging og dusjing, som vanligvis leder til luftforurensninger og muggvekst.


Dersom du ikke har avtrekksvifter installert, vil en alternativ løsning være å skape gjennomtrekk av luft ved å åpne flere vinduer samtidig.


5. Fyll rommet ditt med grønne planter


Mens det er mange fordeler med å ha grønne planter i ditt hjem, som økt produktivitet og skapelsen av avslappende miljøer, vil planter også forbedre luftkvaliteten din. Studier viser at enkelte plantetyper hjelper med å redusere gasser og kjemikalier i luften.


Hvis du leter etter enkle innendørsplanter med lave vedlikeholdskrav prøv typene grønnrenner, gullranke, monstera, bostonbregne, philodendron white measure og/eller eføy. Sistnevnte er også god til å redusere luftbåren mugg.


Det vil også være en mulighet å sette opp en plantevegg i hjemmet ditt. En plantevegg vi i tillegg til å være et vakkert interiør sørge for å få et stort antall planter inn i hjemmet ditt, uten å ta opp mye plass.


For flere tips og veiledning på hvilke planter du bør bruke og hvordan innrede hjemmet ditt på best mulig måte, ta kontakt med en av våre planteeksperter gjennom kontaktskjemaet vårt, eller via kontakt@greenspot.no.43 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page