top of page

Top 6 beste planter til plantevegg

Oppdatert: 15. nov. 2023


Grønne inneplanter er en nydelig måte å bringe liv inn i hjemmet ditt, og plantevegger er en stadig mer populær måte å vise dem på. Problemet er at det kan være utfordrende å holde mange planter i live, spesielt hvis du har en travel livsstil der plantene fort kan glemmes. Derfor er det viktig å velge hardføre planter som krever lite vedlikehold, som ikke trenger vanning så ofte, kan tåle lite lys og kan tåle ulike temperaturer. Dette gjør det enklere å vedlikeholde planteveggen din, samtidig som den fortsatt ser flott ut. I dette blogginnlegget vil vi gå gjennom de beste grønne inneplantene for plantevegger og hvordan du kan vedlikeholde dem for å få mest mulig ut av plantene dine.


Top 6 beste planter til plantevegg er:

  • Grønnrenne

  • Gullranke

  • Monstera Minima

  • Tradescantia Nanouk

  • Monstera Adansonii

  • Philodendron White Measure

Fortsett å les om du vil vite hvorfor dette er, etter vår mening, på topplisten som beste planter til plantevegg.


For å skjønne hvilke planter som er best å bruke, og hvordan man best kan ta vare på dem må vi skjønne hvordan vanningssystemet i våre vegger fungerer. Våre plantevegger følger med et automatisk vanningssystem som løfter vann fra de sammenkoblede vanntankene, opp langs veggen og deretter på tvers over pottene. Over hver potte er det installert en drypper som sørger for at det renner hyppige dråper med vann til toppen av den øverste potten. Før plantene plasseres i pottene sine, blir de plantet i en spesiallaget gro-pose. Denne gro-posen har en kapillæreffekt som både fordeler og holder på vannet best mulig. Målet når vi planlegger når plantene skal vannes er at jorden tørker ut mellom hver vanning. Gro-posene gjør at plantene ikke trenger å vannes like ofte, og plutselig har vi en plantevegg som er enda enklere å vedlikeholde. Når jorden her er gjennomvåt, renner vannet videre via et dreneringshull til potten under. Slik gjentas prosessen helt til alle plantene er gjennomvåte, og vannet renner tilbake i vanntankene og kan gjenbrukes. Dette gjør det mulig å vanne hele veggen samtidig, kun ved å vri på en bryter.


Når hele planteveggen vannes samtidig, er det essensielt at plantene i veggen har like behov for vanning, lys og temperatur. Vi bruker derfor hardføre, grønne planter i våre vegger som kan overleve under mange forskjellige forhold. Ja, disse plantene er hardføre, men vi prøver alltid å optimalisere leveforholdene til plantene for å optimalisere plantenes vekst og effekt. Plantene vi bruker oftest er Grønnrenne, Gullranke, Monstera Minima, Tradescantia Nanouk Monstera Adansonii og Philodendron White Measure. Så la oss nå ta en grundigere kikk på disse!Grønnrenne:

Grønnrenne, også kjent som Spider Plant, er en populær innendørs plante som er kjent for sin evne til å rense luften og for sine enkle, grasiøse blader.


Grønnrenne er en lavtvoksende plante som kan vokse opp til 30 cm høy og 30 cm bred. Bladene er langstrakte og grønne, og kan være enten ensfargede eller varierer i farger som grønt og hvitt. Grønnrennen er lett å ta vare på, og trives i godt drenerte potter og i lyse omgivelser. NB: Unngå direkte sollys! Planten krever minimal vanning, og bør holdes jevnt fuktig, men ikke våt.


En av de største fordelene med Grønnrennen er at det er en luftrensende plante. Den kan hjelpe med å fjerne giftstoffer fra luften, som formaldehyd og xylen, som kan finnes i byggematerialer og maling. Det er også kjent for å hjelpe til å redusere fuktighet og luftfuktighet i hjemmet.


Grønnrennen er også kjent for å produsere "barn" eller "avleggere" som vokser på stilker fra moderplanten. Disse kan lett skilles av og plantes for å skape nye planter. Dette gjør det enkelt å dele og formere planten.
Gullranke:

Gullranke, også kjent som Epipremnum aureum eller Devil's Ivy, er en vakker og hardfør plante som er perfekt for å tilføre litt grønt til hjemmet ditt. Denne planten trives i et bredt spekter av lysforhold, fra delvis skygge til direkte sollys, og kan vokse i et bredt spekter av temperaturforhold. Gullranken er også kjent for sin evne til å filtrere luft, noe som gjør den til en flott plante å ha i hjemmet ditt.


Gullranken kommer i flere varianter, fra små busker til store, klatrende planter. Den har grønne, glossy blader, og bladene kan variere i størrelse fra 5 til 30 cm. Planten vokser sakte, men kan nå en høyde på opptil 12 meter hvis den får vokse fritt. Gullranken er en flerårig plante, og den er veldig lett å ta vare på. Den krever lite vanning, og det er ikke nødvendig å gjødsle den ofte. Det er også en av de mest vanlige plantene som brukes i plantevegger, den er nemlig lett å forme og tilpasse til ønsket form.


En av de største fordelene med Gullranken er at den er en av de mest motstandsdyktige plantene mot skadedyr og sykdommer. Den er også veldig tolerant mot tørke, noe som gjør den til en perfekt plante for å ha i hjemmet ditt hvis du har en tendens til å glemme å vanne planter.


Oppsummert er Gullranken er en flott plante å ha i hjemmet ditt fordi den er så allsidig og lett å ta vare på. Den kan vokse i et bredt spekter av lysforhold og temperaturforhold, og den er en av de mest motstandsdyktige plantene mot skadedyr og sykdommer. Så hvis du leter etter en plante som er lett å ta vare på og som kan tilføre litt grønt til hjemmet ditt, bør du definitivt vurdere Gullranke.Monstera Minima:

Monstera Minima, også kalt Rhaphidophora tetrasperma eller mini monstera, beundres for sitt vakre bladverk. De blanke, mørkegrønne bladene får stilige fliker og hull etter hvert som bladene blir eldre, og danner herlige kontraster og tekstur til utseendet.


Monstera Minima er en lettstelt og stilig plante. Den trives i lyse omgivelser, men unngå direkte sollys. Et godt tips for å holde planten frisk er å la den tørke lett opp mellom hver vanning. Dette gjør at man unngår rotråte. Monstera Minima liker også å bli dusjet på bladene en gang i blant.


Planten har en hengende vekst, så sett den gjerne på en hylle slik at planten kan strekke seg nedover og danne en vakker grønn "foss". Du kan også støtte den opp med støttepinner slik at den kan klatre oppover. Vi opplever ofte at denne planten strekker seg etter lyset, og danner lange grener med nye blader som skaper et dynamisk uttrykk i planteveggene.


Monstera er en relativt hurtigvoksende plante som bør pottes om til en større potte hvert år eller annethvert år. Velg en potte som har dreneringshull i bunnen og fyll bunnen med litt sand eller lecakuler for å øke dreneringen samtidig som man unngår rotråte. Fyll deretter potten med en jordblanding bestående av næringsrik, veldrenert jord som ikke er kompakt. Plant over planten i ca. samme høyde som den stod i den forrige potten og vann gjennom jorden.Tradescantia Nanouk:


Tradescantia Nanouk er nok en plante som beundres for sitt vakre utseende. Denne planten kjennetegnes med sine rosa og grønne blader, som skaper et fint brudd mellom alle de helgrønne plantene som også er i planteveggen. Planten trives i lyse omgivelser, og uten tilstrekkelig tilgang til lys vil bladverket miste det dekorative rosaskjæret. La den tørke lett opp mellom vanning, og unngå vanning ovenfra. Dette kan gi stygge flekker på bladverket. Sett den heller på et fat og la undersiden trekke vann i 15-20 minutter. Dette blir irrelevant i planteveggen, der det vannes direkte på jorden og bladene slipper risikoen for skade.Monstera Adansonii:

Monstera Adansonii er en trendy plante med avlange blader med karakteristiske hull i, og det er en perfekt plante om du vil tilføre hjemmet ditt et grønt lyspunkt. Planten trives i sol-halvskygge, og i likhet med Monstera Minima er det lurt å la jorden tørke lett opp mellom vanning.


Monstera Adansonii er en spennende monstera som ofte kalles «monkey mask». Den beundres for sine karakteristiske hull i bladene som sitter lengre inne på bladene langs bladnervene. Monstera Adansonii er en klatreplante og kan med tiden bli ganske stor. Støtt den opp med pinner og få en stor og dekorativ plante som fanger blikkfanget i rommet, eller sett den også gjerne på toppen av en hylle slik at veksten får henge vakkert nedover.


Monstera Adansonii trives med høy luftfuktighet, og bør dusjes ofte på bladene for å bevare den frodige og grønne fargen. Vann og dusj den med kalkfritt vann slik at det ikke danner seg hvite kalkmerker på bladene. Den trives i veldrenert og næringsrik jord som ikke er for kompakt.

Du kan enkelt ta stiklinger fra monstera 'Adansonii' ved å klippe over et bladhjørne som ser ut som en V hvor det også er en luftrot du kan ta med. Sett det du har klippet av i vann og etter noen uker vil du se at røttene har blitt større. Når røttene har dannet seg en betydelig størrelse, kan du plante disse over i en ny potte, eller tilbake i jorden med morplanten for å få en kraftigere plante. Ved å ta stiklinger fra planteveggene kan du enkelt bruke planteveggen til å fylle opp hjemmet eller kontoret ditt med nye planter, helt gratis! Det er også hyggelig å gi en stikling i gave til venner og kjente.Philodendron White Measure:

Philodendron White Measure, er en fantastisk flott plante som i likhet med resten av plantene vi har snakket om er lettstelt og hardfør. Planten beundres for sine vakre grønnhvite farger og skarpe blader. White Measure trives i lyse omgivelser, men den kan også plasseres i halvskygge. Som alltid: unngå direkte sollys! Den liker ikke å stå i vann, så la den tørke lett opp mellom vanning. For å optimalisere veksten kan du gjerne gi den en dose næring et par ganger i måneden på sommeren, og deretter gi den en hvileperiode under vinterhalvåret. For å unngå at bladtuppene tørker inn, dusj den gjerne på bladene fra tid til annen. Dette fjerner samtidig støv fra bladverket. Planten er giftig, plasser den derfor utenfor rekkevidde for barn og dyr.


White Measure trives best i veldrenert, men fuktighetsbevarende jord. Gro-posene vi bruker i planteveggene våre er derfor optimale for å hjelpe planten å holde på fuktigheten i jorda over lengre tid. Dette er en hurtigvoksende plante, og bør plantes om hvert- til annethvert år. Dette er best å gjøre på våren, da planten kommer inn i en vekstperiode på denne tiden av året.Oppsummering:

Som vi nevnte i begynnelsen er det essensielt å bruke plantesorter med like vedlikeholdsbehov når vi har et vanningssystem som vanner hele veggen samtidig. Vi velger derfor planter som generelt trenger lyse forhold (uten direkte sollys), moderat vanning og moderat næring. Plantene liker generelt sett godt drenert jord.


Det er mange planter vi kunne valgt som matcher disse beskrivelsene, men vi har valgt akkurat disse 6 da vi synes disse gir et fint samspill og skaper en naturlig og frodig utstråling fra planteveggen. Det er også verdt å merke at dersom noen har innspill på hvilke planter som skal være i veggen er vi alltid åpne for det, og vi elsker å involvere kunden i prosessen om å velge planter og utformingen av planteveggen.

50 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page