top of page

5 ofte stilte spørsmål om grønne planter

Oppdatert: 9. feb. 2023


HVILKE PLANTER TÅLER Å PLASSERES MØRKT?

Den generelle regelen hos de fleste grønne planter er at de ikke er kravstore, men at de gjerne vil ha mye indirekte sollys. Men, det finnes unntak som bekrefter denne regelen også. Det er særlig fire planter som klarer seg greit uten særlige mengder lys, og disse er svigermors tunge, grønnrenne, ZZ-planten og Kongebegonia. Bruker du plantebelysning derimot, kan du omtrent ha hvilken som helst plante hvor som helst i hjemmet.
VIL INNEPLANTEN MIN KLARE SEG UTE?

De fleste inneplanter kan stå ute om sommeren når middeltemperaturen er mer enn 15 grader. Du må allikevel ta hensyn til plantens unike behov for lys og vann. NB: Unngå direkte sollys så planten ikke blir brent.


HVILKE PLANTER TÅLER Å STÅ I SØRVENDT VINDU?

Himmelretningen vinduet ditt peker vil påvirke hvor mye lys som kommer inn vinduet, og dermed hvilke planter som bør stå i det. Her til lands går solen opp i øst, og ned i vest, som gjør at sørvendte vinduer mottar direkte sollys store deler av dagen. Få planter liker direkte sollys, men noen tåler det bedre enn andre. Eksempler på planter du kan ha i sørvendte vinduer som tåler direkte sollys er hibiskus, pelargoniaer, elefantføtter og kaktuser ekstra hardføre.TRENGER PLANTEN MIN NÆRING?

Ja, alle planter trenger næring. Grønne planter trenger det ca. 1 gang i måneden om vinteren og 2 ganger i måneden resten av året. Blomstrende planter/orkidéer bør få næring hver gang de vannes under blomstringstiden. Det er verdt å nevne at ulike planter har ulike behov for plantenæring, så det vil være en fordel å lese deg opp på hver og en av dine planter før du setter opp en rutine for næring.MÅ JEG POTTE OM PLANTENE MINE?

Ja, du bør potte om plantene dine, men nei, du må ikke potte om plantene dine med en gang. La planten akklimatisere seg først i sitt nye miljø, og la den gro seg inn i potten de er i nå. For å sjekke om det er på tide kan du løfte planten opp fra potten, og hvis det ser ut som røttene ikke får plass i potten lenger, er det på tide å plante om til en større potte. Plant gjerne om på våren for best mulig resultat. Her er planten i vekst-modus og vil lettere tilpasse seg sin nye potte lettere.


Vi håper dette ga svar på noen spørsmål dere også hadde, og oppfordrer til å sende oss alle spørsmål dere måtte ha, så skal vi svare etter beste evne!Comments


bottom of page